Tekening opdracht voor : Culture By Artists

MuseumpleinDit artikel is gepubliceerd op de site van Culture By Artists, lees wat ze over mij schrijven:

Wanneer je op zoek bent naar een bijzondere kaart of tekening van Amsterdam moet je heel goed zoeken. Voor Culture By Artists had ik een idee voor de nieuwe website: een tekening of kaart van Amsterdam moest en zal de homepage sieren. In verschillende boeken heb ik gekeken, het stadsarchief bezocht en zelfs een buitenlandse kunstenaar overwogen. Tot ik op google de juiste zoekwoorden had ingetikt: ik zag een tekening van het Centraal Station van kunstenaar Julian van Spankeren. Ik was gelijk verkocht.

Vanaf het moment dat hij een pen vast kon houden tekent Julian van Spankeren de wereld om zich heen. Gestimuleerd door zijn ouders en beide oma’s tekende hij tientallen boeken vol met auto’s, gebouwen en steden.

‘Ik tekende veel, elk stukje vrije tijd besteedde ik eraan. Mijn inspiratie haalde ik uit verschillende dingen, bijvoorbeeld een computerspel wat ik in de tijd veel speelde. Of een keer had ik een cowboy boek gekregen dat ik heel gaaf vond. Ik heb toen een saloon uit het boek nagetekend en de rest bedacht ik er dan bij.’

Julian

Exotische oorden en verre landen waren ook een inspiratie voor Julian. Zo tekende hij de piramides en sfinxen uit Egypte, een Arabische stad of verzon hij landkaarten met landen die niet bestaan.

Later kregen zijn tekeningen steeds meer een verhaal. Bijvoorbeeld een tekening van een tunnelstelsel met vallen en aan het einde een schat. Deze verhalen hebben zich in de loop van de tijd meer ontwikkeld. Steeds grotere vellen papier met steden erop waar aan de gemakken van alle bewoners is gedacht: fabrieken, arbeiderswoningen, pretparken, restaurants, een gevangenis en vooral veel wegen met auto’s en water met boten.

‘In het begin vroeg ik mij alleen af hoe een stad werkte en probeerde dat dan zo goed mogelijk weer te geven in een tekening. Pas later ontstond bij mij de interesse voor hoe een ‘perfecte stad’ ingedeeld zou moeten worden. Nu ben ik hier veel meer mee bezig door mijn studie: ruimtelijke ordening en planologie in Rotterdam.’

Deze studie lijkt misschien een logische keuze maar pas na een tussenjaar werd het Julian duidelijk dat hij deze studie wilde doen. ‘Als ik nu terugkijk op wat ik mijn hele leven heb getekend en waar ik over nadacht, is het heel logisch dat ik deze studie ben gaan doen, maar toen wist ik het echt nog niet.

Zijn talent bleef niet onopgemerkt: vanaf zijn veertiende exposeerde Julian bij diverse galeries in Monnickendam en later ook in Amsterdam en op zijn vijftiende bracht hij zijn mooiste tekening persoonlijk langs bij de toenmalige burgermeester Job Cohen. Ook begon hij bij kinderkunst galerie AKKU met het geven van workshops tekenen aan kinderen, naast het werk dat hij daar tentoonstelde. Tegenwoordig tekent Julian veel minder: ‘Ik heb veel minder tijd door mijn studie, wel jammer eigenlijk’. Dat vind ik ook en daarom geef ik met plezier aan Julian de opdracht om zijn potloden en pennen weer op te pakken en een tekening te maken voor de website van Culture By Artists.

Voor Culture By Artists heeft Julian het Museumplein getekend. Op een A2 vel zag ik langzaam deze prachtige tekening ontstaan. In de avonduren, tussen colleges door en in het weekend heeft hij eraan gewerkt. Met behulp van foto’s, google maps en zijn eigen fantasie creëert hij een stuk Amsterdam dat iedereen gelijk herkent. Maar wie echt goed oplet, merkt dat er straten missen en verhoudingen niet kloppen. Dit is precies wat ik zo bijzonder vind aan deze tekening: je denkt dit stuk Amsterdam te kennen, je krijgt het gevoel dat het een kopie is van een foto of kaart. Maar wie echt goed kijkt zal zien dat Julian in deze tekening zijn impressie van Amsterdam geeft en niet een weergave van de werkelijkheid. Het is een beeld dat je nooit in het echt of op een foto zal kunnen zien.

Deze tekening is volgens Julian de mooiste die hij ooit heeft gemaakt en ik ben het met hem eens. Wanneer je goed kijkt zie je de verhalen van de stad: een auto met pech en de wegenwacht, de spelers van Ajax begeven zich naar de Arena, yoga op het Museumplein en een een rondleiding door Culture By Artists. Je kan er eindeloos naar kijken.

Met een heel goed gevoel kijk ik terug op deze samenwerking met Julian, het is een interessante kunstenaar en hij heeft prachtig werk geleverd. Ergens vind ik het jammer dat Julian door zijn studie niet meer tijd heeft om te tekenen, ik zou meer werk van hem willen zien. Maar dan besef ik mij dat ik straks misschien daadwerkelijk zou kunnen wonen in een stad die door Julian is bedacht en dat is ook een gaaf idee!

Bekijk de website van www.culturebyartists.com

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>