Julian voorop ‘Prettig weekend’

Julians expositie in Lunchcafé Coffee & Cacao is aanleiding voor weer een primeur: Julian op de voorkant van een tijdschrift! Het wekelijkse ‘Prettig weekend’ schrijft over alles wat er in Waterland en omstreken gebeurt en vorige week gingen zij bij Julian op bezoek.

Vandaag viel het blad bij iedereen in de bus en straalt Julian de Waterlanders vanaf de voorkant tegemoet. Binnenin kunnen ze lezen dat ‘Prettig weekend’ erg enthousiast is over wat ze hebben gezien: ‘…enorm grote tekeningen op waar je als toeschouwer uren, dagen en misschien wel jaren naar kunt blijven kijken om er telkens weer iets nieuws in te ontdekken’.

Prettig Weekend (woensdag 8 juni 2011)

De Wondere Wereld van Julian van Spankeren

Zijn tekeningen zijn vrolijk, boeiend en vaak zéér gedetailleerd getekend. Steden zijn helemaal ding en of het nu een bestaande stad is als Londen of parijs of een fictieve: geen millimeter van het papier blijft onbenut! Sterker nog: als de tekening waar hij aan is begonnen, uiteindelijk niet helemaal op papier blijkt te passen, plakt hij er net zo makkelijk een extra blad aan vast zodat de tekening die hij in zijn hoofd heeft, ook echt helemaal op papiergenet kan worden. Dat levert soms enorm grote tekeningen op waar je als toeschouwer uren, dagen en misschien wel jaren naar kunt blijven kijken om er telkens weer iets nieuws in te ontdekken. Het is de wonden wereld van Julian van Spankeren in een notendop.

Tekenen is zijn lust en zijn leven. De enorme hoeveelheid volledig volgetekende schetsboeken en losse vellen papier geven precies aan welke ontwikkelingen Julian in de loop der jaren heeft gemaakt en dat alles zonder ook maar één tekenles te hebben gevolgd. “Ik schat dat ik een jaar of twee was toen ik voor het eerst een tekening maakte,” glimlacht Julian. “En natuurlijk stelde dat toen nog helemaal niets voor maar naarmate ik ouder werd, ben ik meer en meer gaan nadenken over hoe iets er eigenlijk uitzag en hoe je dat het beste op papier kon zetten en zo ben ik steeds verder gegaan. In de auto, in het vliegtuig maar ook op hotelkamers, buiten: ik teken eigenlijk overal. Mijn koffertje niet tekenmateriaal heb ik dan ook bijna altijd bij me. Het liefst teken ik steden en dankzij de vele vakanties die ik heb gemaakt, heb ik ook al heel wat steden gezien. Parijs. Londen, Willemstad (Curacao)  en New York zijn prachtige steden met schitterende gebouwen. Maar ik teken een stad niet altijd precies zoals die in de werkelijkheid is hoor. Meestal voeg ik de meest interessante gebouwen samen bij elkaar in één tekening. En zo zie je op de tekening die ik in Parijs maakte van de Eiffeltoren, erachter een hele wijk die eigenlijk heel ergens anders staat maar die ik wel graag erbij op papier wilde hebben. Zo gaat dat eigenlijk ook met de fantasiesteden die ik heb getekend. De stad uit de 19e eeuw begon eigenlijk met een fabriek maar toen bedacht ik dat daar ook arbeiders werkten die ergens moesten wonen dus kwamen daar huizen voor. Grondstoffen die in de fabriek worden verwerkt moeten ook worden aangevoerd en zo kwam er dus ook een haven bij. Uiteindelijk is het een tekening van vier A3 vellen aan elkaar vast geworden. Groot, maar wel leuk!”

Zijn talent heeft Julian wellicht niet van een vreemde. Zijn oma is Dora Kwadijk, beeldhouwster. In navolging van zijn grootmoeder heeft ook Julian inmiddels al een aantal exposities achter de rug en geeft hij zelfs tekenworkshops aan kinderen van vier tot twaalf jaar. Moeder Marisa is dan ook maar wat trots op haar zoon. “Julian heeft de aparte gave om, gebouwen van bovenaf te tekenen zonder dat hij ze ooit van die kant heeft gezien. Daarnaast heeft hij een engelengeduld om tijdens de workshops kinderen uit te leggen hoe je bijvoorbeeld diepte in een tekening kunt krijgen. Het zelf kunnen is één ding maar het anderen ook nog uit kunnen leggen zodat zij het ook snappen is best een kunst! Het grappige is dat Julian kinderen blijkbaar aanzet tot tekenen. Vroeger tijdens de vakanties kwamen er altijd kinderen langs om te kijken wat hij aan het doen was. Ik bood ze dan vaak ook een vel papier aan en voor je het wist zat er ineens een hele grote groep kinderen lekker te kleuren en te tekenen! Geweldig toch? Omdat ik vond dat we wat met die tekeningen moesten doen, hebben we ze op grote canvas doeken laten drukken en dat bleek een groot succes. Tijdens eerdere exposities bleek dat niet alleen kinderen maar ook volwassenen Julians werk erg waardeerden en vervolgens hebben we een serie ansichtkaarten van de tekeningen laten maken die ook erg leuk zijn geworden. En wat ook heel leuk is, in april 2009 mocht Julian één van zijn tekeningen, die van het Centraal Station, aanbieden aan Job Cohen, de toenmalige burgemeester van Amsterdam. En die heeft hem nu hangen in zijn kantoor in Den Haag dus dat is echt gaaf!”

Julian blijft er nuchter onder. “Wat ik later wil gaan worden? Geen idee maar ik denk toch wel iets met tekenen. Grafisch ontwerper of architect lijkt me in ieder geval wel wat! Als ik maar wel iets met gebouwen mag doen want dat vind ik het allerleukst!”

De opening (met vernissage) van de expositie is op vrijdag 10 juni om 16.00 uur. Vanaf dan zijn Julians werken ook in Waterland te bezichtigen en te koop en wel bij: Coffee & Cacao, Zuideinde 3, 1141 VG Monnickendam.

Tekst en foto: Knip & Co.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>