‘Prettig weekend’ over HOED expositie

Er is weer een nieuwe tentoonstelling in de HOED~ de achtste alweer en de tweede sinds de samenwerking met Kunst Kijken Monnickendam. Sindsdien is de nadruk meer komen te liggen op plaatselijke en regionale kunstenaars. Dit keer is de keus gevallen op Julian van Spankeren~ 19 jaar~ maar allang geen onbekende meer in Monnickendam. Hij deed als 14-jarige al mee aan een kunstroute van Kunstkijken en exposeerde later in Amsterdam en Monnickendam. Zijn tekeningen zijn erg geschikt voor de wachtkamer~ want er is heel erg veel op te zien.

Nuchter

Als Julian zijn verhaal vertelt, valt op dat hij al van jongs af aan bezeten is van tekenen. Hij tekent vooral steden en dat doet hij op een originele manïer, fraai van compositie en kleur, vrolijk, uitnodigend. Hij is echt authentiek, hij doet niemand na. Hij praat er nuchter over. Hij doet gewoon wat hij zelf denkt dat hij moet doen. Hij heeft nooit teken- of schilderles gehad, maar perfectioneerde zijn kindertekeningen steeds verder. Dit resulteerde uiteindelijk in de fascinerende naïeve tekenstijl van nu.

Helikopterview

In de Hoed hangt een flinke selectie uit zijn werk. Tekeningen van grote steden zoals Amsterdam, New York, Londen, Parijs en Willemstad, maar ook fantasiesteden en landkaarten. Er is ontzettend veel te zien op die tekeningen. Alles is heel complex en gedetailleerd weergegeven. Je blijft er minuten lang voor staan en ontdekt steeds iets nieuws. Heel bijzonder is het ook dat hij de steden tekent vanuit een helikopterview, alsof je er boven vliegt, terwijl hij de tekeningen toch zittend op de grond heeft gemaakt. Zo zie je de Eiffeltoren met daarachter een prachtig stukje Parijs, alsof je er bovenzweeft Hoe kon hij dat zo maken? Ja, dat weet hijzelf ook niet, hij neemt de gebouwen vanaf de grond in zich op en verplaatst zich dan in die hogere positie, zegt hij nuchter. Hoe hij op het idee kwam van die (scheefstaande) Eiffeltoren en die (ook scheve) horizon, die voor een prachtige vlakverdeling zorgen? Ook dat weet hij niet: “Ik ben gewoon links onder aan die Eiffeltoren begonnen en kwam uiteindelijk rechts boven uit. Die Parijse gebouwen heb ik er nog bijgetekend. En toen dacht ik, best wel mooi gelukt eigenlijk”.

Kindertekeningen? Kunst?

Sommige tekeningen zijn van een paar jaar geleden, andere zijn recenter. Het is voor een deel in ieder geval werk van een tiener, maar het zijn zeker geen kindertekeningen. Ook als jong volwassene blijft hij nog steeds bezeten van tekenen en van zijn belangrijkste onderwerp: steden. Nog steeds móét hij tekenen. Hij kan niet anders. En dat is toch wel een kenmerk van een echte kunstenaar. Zijn tekeningen doen ook echt iets met je: ze laten je letterlijk even zweven, brengen je even uit evenwicht, laten je vanuit een ander perspectief kijken, precies wat kunst moet doen.

Bouwkunde

En wat studeert hij nu? Zit hij op een kunstacademie, of op een andere kunst- of designopleiding? Nee, hij studeert bouwkunde! Eigenlijk een uitstekende keus: laat hij maar heel lang gewoon zichzelf blijven. Dat is al origineel genoeg. De tentoonstelling blijft tot half januari en is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de HOED. Zie ook: www.huisartsenmonnickendam .nl

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>